Blinde gevangenisdirecteur uit Wortel dwingt vrouwelijke gedetineerden tot seks

bron: Belga
door: Redactie
Afbeelding bron: Photonews
De voormalige gevangenisdirecteur uit Wortel kwam eerder al onder vuur te liggen in 2013. Hij werd beschuldigd van aanrandingen met geweld. De politie onderzocht de zaak.

Jef Buts (67), de blinde ex-gevangenisdirecteur die intussen met pensioen is, werd beschuldigd van verschillende aanrandingen. Hij zou tijdens een gesprek ongewenste seksuele handelingen gepleegd hebben. In ruil voor seks kregen vrouwelijke gedetineerden een gunstregime in de gevangenis. 

Jef Buts ontkende alles, maar enkele geluidsfragmenten bewezen zijn schuld. De beschuldingen begonnen al in 2013. “Ik ontmoet ze alleen bij de gesprekken over tuchtstraffen. En dat gebeurt in een volledig glazen ruimte. Denkt u dat ik daar gevangenen ga zitten betasten? Dit is pure laster en totale nonsens”, zei Jef toen. Zijn advocaat Jef Vermassen deelde de mening van de man en sprak over een groot compleet van gedetineerden en cipiers tegen de blinde Jef Buts. 

Van een complot is echter geen sprake. Jef Buts wordt door de rechter wel degelijk schuldig bevonden. Hij krijgt een celstraf van vier jaar, waarvan twee met uitstel. Ook wordt hij voor vijf jaar uit zijn rechten ontzet.