Relatietherapeute doet een opvallende oproep: "Gedraag je als de mensen die overspel plegen"

bron: Humo
door: Redactie
Afbeelding bron: YouTube
Relatietherapeute Esther Perel vertelt in Humo hoe moeilijk het is om een een langdurige seksuele relatie te hebben. Ze spreekt zich dan ook niet uit tegen vreemdgaan.

"Het is moeilijk om binnen een vaste relatie de zin in seks overeind te houden. En hoe hoger mensen opgeleid zijn, hoe groter de uitdaging om te blijven verlangen naar iets wat ze al hebben", vertelt Perel in het weekblad Humo.

Aanrakingen

"Zonder seks kunnen we leven, maar niet zonder aanrakingen", benadrukt Perel. "We hebben dat nodig, anders worden we agressief of depressief. Dat is helaas bekend van kinderen in weeshuizen. Mensen die beweren dat seks niet belangrijk is, bedoelen dus waarschijnlijk de frequentie van seks ­ in mijn ogen is geslachtsverkeer op zich slechts een klein aspect van de seksualiteit binnen een relatie. Daarom spreek ik liever over erotiek binnen een relatie en over wat die erotiek levendig houdt."

Volgens de relatietherapeute zijn we te veel bezig met hoeveel keer we met elkaarn aar bed gaan in onze relatie. "Ja, dat is krankzinnig. Vroeger schaamden mensen zich als ze seks hadden. Tegenwoordig schamen ze zich als ze géén seks hebben. In plaats van zichzelf zoveel druk op te leggen zouden koppels beter samen iets leuks doen en elkaar de vraag stellen: `Hoe ervaar jij het eigenlijk? Is er iets wat je zou willen?'"

Affaires

Het gaat om een zekere spanning, stelt Perel. "Kijk gewoon naar al die mensen die affaires hebben. Het zijn dezelfde mensen die anders te moe zijn om 's avonds na een lange dag nog iets met hun partner te doen. Plotseling zijn ze in staat een enorme energie te ontwikkelen. Als mensen me vragen wat ze 's avonds nog met hun partner zouden moeten doen, antwoord ik: gedraag je als mensen die overspel plegen. Die sturen verleidelijke berichtjes naar elkaar, ze nemen na het werk een douche, ze maken zich op en gaan samen dansen of wandelen. Ze hebben aandacht voor elkaar."