Waarom Theo Francken helemaal niet hoeft te vrezen voor een ontslag

bron: VRT NIEUWS, Belga
door: Redactie
Afbeelding bron: Photonews
"Slecht theater", zo noemt Groen-voorzitster Meyrem Almaci de ruzie in de regering rond Theo Francken. De Staatssecretaris van Asiel en Migratie ligt onder vuur omdat hij Soedanezen heeft teruggestuurd, die beweren bij aankomst in hun land te zijn gefolterd.

Zowel CD&V-voorzitter Wouter Beke als Open VLD-voorzitster Gwendolyn Rutten haalden uit naar Francken. Ze eisten echter niet zijn ontslag. "Het slechte theater van de afgelopen weken was echt een dieptepunt", zegt Almaci in Terzake. "De manier waarop men elkaar als coalitiepartners heeft aangepakt was echt ontstellend. Wat mij stoort is het totale gebrek aan respect voor elkaar."Nachtmerrie voor CD&V en Open VLD

Bart De Wever, de voorzitter van N-VA, liet al weten dat hij Francken niet zal laten vallen. Als de staassecretaris moet opstappen, stapt N-VA ook uit de regering. Zover zal het volgens Goedele Devroy, journalist bij VRT, niet komen. "De Wever lijkt er heel bang voor te zijn of juist heel erg te willen. Dat is niet zo duidelijk", zegt ze.

"Ik denk dat de regering niet zal vallen. Niemand heeft daar belang bij. Open VLD en CD&V zijn vervroegde verkiezingen met als thema migratie een nachtmerrie. Bij N-VA kan dat wel goed uitpakken. Ze zouden de verkiezingen kunnen winnen, zeker als ze kunnen doen uitschijnen dat zij niet de stekker uit de regering hebben getrokken."

Michel

Ook premier Charles Michel is niet van plan om de regering te laten vallen. Dat zei hij tijdens de nieuwjaarsreceptie van Voka. “Ik ga het duidelijke en sterke engagement aan om elke week en elke dag, tot de laatste dag van de legislatuur in 2019, nuttig werk te leveren voor de versterking van onze economie”, klonk het vastberaden.