Twintiger raakt moeilijker aan lening om eigen huis te kopen: Dit zijn de oorzaken

bron: Het Nieuwsblad
door: Redactie
Afbeelding bron: Photonews
Wie als twintiger een huis wil kopen, krijgt het zeer moeilijk. Dat schrijven verschillende kranten. Tien jaar geleden was dat anders, maar vandaag mogen sommige jongeren hun droom om al een huis te kopen nog even opbergen.

Er zijn drie redenen waarom het voor twintigers steeds moeilijker wordt een huis te kopen. Zo is er het probleem om een lening te krijgen voor een eigen huis. Steeds minder banken zijn immers geneigd om het hele aankoopbedrag te financieren, maar dat niet alleen.

Ook de hoge prijzen van vastgoed zorgen ervoor dat het niet zo makkelijk gaat. De rente staat historisch laag, maar de prijzen van de huizen op de markt zijn ontzettend hoog geworden. Daardoor kunnen steeds minder jonge kopers een eigen huis financieren.

De concurrentie van veertigplussers is overigens een andere oorzaak. Banken zijn meer geneigd om hen een lening te geven. Zij financieren gemiddeld zo’n 61 procent van de kosten zelf, maar voor jongeren geldt dat niet. Gemiddeld lenen zij 82 procent van het totale aankoopbedrag. Steeds meer veertigplussers investeren in vastgoed, omdat hun spaargeld niet meer genoeg opbrengt bij de banken. “De vraag naar steeds meer eigen middelen zet de markt onder druk”, zegt Romain. “Niet alleen jongeren krijgen het moeilijk, ook mensen die een echtscheiding achter de rug hebben.”