"Donald Trump is groot veiligheidsrisico voor de VS"

bron: VRT NWS
door: Redactie
Afbeelding bron: Photonews
De hoofdredacteur van het Amerikaanse tijdschrift The New Yorker, David Remnick, neemt de Amerikaanse president stevig onder vuur. Het toekomstbeeld van de Verenigde Staten ziet er niet rooskleurig uit met Trump aan de macht.

Volgens David Remnick hebben Donald Trump en de Romeinze keizer Nero opvallend veel gelijkenissen. Beiden streven naar onsterfelijkheid en tijdloze roem, maar uit de geschiedenis blijkt dat dat geen weg naar succes betekent. Integendeel zelfs. Dit streven zorgt ervoor dat een rijk tenonder gaat. "Hij heeft altijd naar aandacht gesnakt, en nu vormt de hele wereld zijn publiek", klinkt het.

Ook bekritiseert Remnick het ondoordachte Twittergedrag van de Amerikaanse president. "De afgelopen week, toen Trump vanuit Mar-a-Lago naar Washington terugkeerde, brak hij een record met 16 tweets op een dag. Hij gedroeg zich minder als president, maar meer als een soort tiener die zich in zijn kamer heeft teruggetrokken met marihuana, junk food en een smartphone."

Dan nog maar te zwijgen van de talloze schandalen waarin Trump verwikkeld is. "Tegenwerken van het gerecht, slechte relaties met buitenlandse regeringen en het onderzoek van speciaal aanklager Robert Mueller. Trump is zich bewust van het gevaar: voormalig campagneleider Paul Manafort is in staat van beschuldiging gesteld en oud-adviseur Michael Flynn heeft toegegeven dat hij heeft gelogen. De president ziet het Witte Huis als een val waar de ene na de andere medewerker zich van hem distantieert." De eindconclusie van Remnick? "De president van de Verenigde Staten is verworden tot een groot veiligheidsrisico voor de Verenigde Staten."