Drie jaar na aanslag Charlie Hebdo: "Redacteurs zijn dag en nacht bang"

bron: VRT NWS
door: Redactie
Afbeelding bron: Photonews
Het is intussen exact drie jaar geleden dat er een aanslag gebeurde op de redactie van het satirische magazine Charlie Hebdo, gevestigd in Parijs. Drie jaar later zijn de redacteurs nog ontzettend bang. "De redactie werkt op een geheime en beveiligde plaats", klinkt het.

Bij de aanslag door de broers Kouachi van drie jaar geleden in Parijs vielen twaalf doden en elf gewonden. Het weekblad is niet onbesproken bij religieuze groeperingen. Vaak nemen de redacteurs een satirisch standpunt in tegenover religieuze figuren. Mohammed werd bijvoorbeeld ooit al eens al tongzoenend afgebeeld. Dat ging ook voor terreurorganisatie Al Qaeda niet onopgemerkt voorbij.

Al snel kwamen steunbetuigingen van over de hele wereld. Op internet circuleerden hashtags als #jesuisCharlie en ook profielfoto's werden onmiddellijk verruild voor een Franse vlag. De wereld kwam in opspraak en verenigde zich tegen de terreurgroep. Wij hebben het recht op vrije meningsuiting was de boodschap die iedereen duidelijk wilde maken aan extremisten. 

De redacteurs van het satirische blad Charlie Hebdo pikten de draad op en gingen door waarmee ze eerder bezig waren. De spot werd nog steeds gedreven. "Maar de redactie zelf is wel helemaal veranderd, want de vorige is letterlijk vermoord", zegt correspondent Frank Renout op Radio 1. "Al drie jaar zit de redactie op een geheime plek in Parijs, waar ze goed bewaak worden. Er zijn redacteurs die zeggen dat ze dag en nacht bang zijn en niet op café durven gaan. Want ook de bedreigingen blijven."