1 op 20 Belgen kan huis onvoldoende verwarmen: "Dit is schrijnend"

bron: HBVL
door: Redactie
Afbeelding bron: Photonews
1 op 20 Belgen kan zijn huis niet genoeg verwarmen. Dat schrijft Het Belang van Limburg en blijkt uit een onderzoek van Eurostat.

De cijfers van Eurostat zijn schrijnend. We zitten bij de slechts scorende heft van Europa. Slechts acht Europese landen doen het slechter dan België. Het gaat om landen als Noorwegen, Finland, Estland, Slovenië en Tsjechië.

Volgens Frederic Vanhauwaert van Netwerk Tegen Armoede is er een andere opvallende trend aan de gang. Mensen in armoede krijgen de slechts geïsoleerde huizen van de markt. “Vooral huurhuizen. Uit cijfers blijkt dat meer dan veertig procent van de huurhuizen, zowel sociale als private, grote gebreken vertoont. Onder andere een slecht geïsoleerd dak.”

“Daarom is een stevige versnelling nodig. Want zonder verwarming leven is schrijnend. Zo ver van dakloosheid staat dat toch niet? Ik zie mensen die als overlevingsstrategie elke winter in één kamer leven, zodat ze ook maar één hoeven te verwarmen. Of die meer kledij aantrekken om de verwarming niet te hoog te moeten zetten. In zo’n rijke regio als de onze kan zoiets toch niet meer?”