Johan Vansummeren in zak en as: "Ik mag al mijn dromen die ik nog had vergeten"

bron: De Zondag
door: Redactie
Afbeelding bron: Photonews
Johan Vansummeren moest plots stoppen met koersen vanwege hartritmestoornissen. Dat hakte er zwaar in bij de winnaar van Parijs-Roubaix in 2011.

"In februari twee jaar geleden stelden de dokters hartritmestoornissen bij me vast. Ik moest stoppen met koersen. Toen heb ik wel vaak gedacht: had ik maar gewacht tot na het voorjaar om op controle te gaan. Mijn afscheid was pijnlijk", geeft Vansummeren toe in De Zondag. 

“Ik was zwartgallig, boos op alles en iedereen. Ik vond ook mezelf ambetant, maar ik kon er niet aan doen. Ik had weinig moraal om mijn leven opnieuw te organiseren. Wat moest ik gaan doen? Koers was mijn enige passie. Ik moest plots e-mails versturen. Ik kon niet eens met een computer werken. Ik heb dat allemaal moeten leren. (even stil) Ik kan niet zeggen dat ik een gelukkig man was.”

Vansummeren was op dat moment 35, maar wilde nog niet stoppen. “Ik was nog lang niet van plan om te stoppen. Ik kon sowieso voor twee jaar bijtekenen. Kijk naar Tossato of Rebellin: die mannen koersten tot ze de 40 voorbij waren. Dat wou ik ook. Ja, ik had drie dromen voor na mijn carrière: een marathon, de Cape Epic en een triatlon. Ik mag die allemaal vergeten. Je hart is zo bepalend voor je manier van leven. Je kan in niets nog volle bak gaan.”