Rutten haalt uit naar Francken: "Kan hij nog voor de spiegel staan?"

bron: De Zondag
door: Redactie
Afbeelding bron: Photonews
Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) ligt momenteel stevig onder vuur. Voor de uitwijzing van Soedanese vluchtelingen zou de politicus samen gewerkt hebben met het dictatoriale Soedanese regime. Eens de vluchtelingen aankwamen, werden ze gefolterd. Daarbovenop zou Francken informatie achtergehouden hebben voor de regering.

"Kan hij nog voor de spiegel staan? Wie de warheid één keer geweld aandoet, zal ook de volgende keer in vraag gesteld worden. Klopt het wel wat die man zegt? Maar het is aan Theo Francken zelf om die antwoorden te geven", zegt Gwendolyn Rutten van Open Vld. 

"Je hebt de grond van de zaak en je hebt de manier van communiceren", gaat Open Vld-voorzitter Rutten verder. "Over dat eerste zullen wij nooit zwijgen. Dat tweede moet elke politicus voor zichzelf uitmaken."

Rutten wil vooral de positiviteit benadrukken. "Vandaar dat ik altijd de nadruk leg op respect voor normen en waarden. Alleen zo kan integratie lukken en kan dat ook een meerwaarde zijn. In een liberale samenleving telt niet je afkomst, maar je toekomst. Trouwens als je kijkt naar het aantal goedgekeurde asielaanvragen, zie je dat deze regering én dus ook Theo Francken heel genereus zijn", besluit ze.