Waarom het een bijzonder slecht idee is om uw kerstboom te verbranden

bron: GVA
door: Redactie
Afbeelding bron: Photonews
Nu de feestdagen achter de rug zijn, is de tijd van de kerstboomverbrandingen aangebroken. In tal van gemeentes wordt er een heus spektakel van gemaakt. Al is dat niet bepaald een goed idee.

Het is tijd om afscheid te nemen van uw kerstboom. De meeste mensen bergen de boom vandaag op Driekoningen terug op. Velen nemen ook deel aan de traditionele kerstboomverbrandingen, maar volgens de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM) is dat echt een slecht idee.

Kerstboomverbrandingen zijn ontzettend slecht voor het milieu en dus ook voor onze gezondheid. Dioxines, roet en fijn stof komen tijdens de verbranding massaal in de lucht terecht. “Alles is beter dan een verbranding”, zegt Jan Verheyen van OVAM. Het alternatief? “Het hout en het groen kunnen nog perfect hergebruikt worden. Enerzijds kunnen we de stam en de takken verhakselen tot houtsnippers, bodembedekkers of voor spaanderplaten, anderzijds kan het groenafval verwerkt worden tot compost. Zo wordt uw kerstboom een bodemverbeteraar.”

Netwerk Bewust Verbruiken gaat zelfs nog een stap verder en pleit om geen kerstboom meer in huis te halen. Heel wat organisaties komen nu met alternatieve initiatieven die milieuvriendelijk zijn. Zo werd in Zele een kerstbomenopvang geopend waar leerlingen een kerstboom zullen verzorgen tijdens het schooljaar. Een andere oplossing is natuurlijk een plastieken kerstboom in huis halen. Ook al is dat eveneens niet bepaald milieuvriendelijk te noemen. Toch is het een beter alternatief dan uw kerstboom te verbranden.