VTM

Morgen start nieuwe razendspannende reeks van Salamander: Dit is wat er gaat gebeuren

bron: Het Belang van Limburg
door: Redactie
Afbeelding bron: Eén
Vijf jaar na de eerste reeks, start morgen de tweede reeks van ‘Salamander’ op Eén. Het gaat weer bijzonder spannend worden, dat staat nu al vast.

Paul Gerardi (Filip Peeters), die weigerde zich te laten wegpromoveren tot commissaris, is vijf jaar ouder en opnieuw de enige die er zeker van is dat de inmiddels ontbonden groep Salamander betrokken is bij een nieuwe samenzwering, nu rond het bezit van diamantmijnen in Kitangi.

Congo
“Veel mensen uit de sferen van 'Salamander 1' zijn nu ook betrokken bij pogingen om de staatsstructuur van binnenuit in handen te krijgen, dit keer in een deel van Congo, waar het staatje Kitangi de melkkoe moet worden van een aantal instanties die directe connecties hebben met de top van de maatschappij”, licht scenarist Ward Hulselmans een tipje van de sluier in Het Belang van Limburg.

Anders dan in eerste reeks
Al is er wel een verschil met de eerste reeks. Toen waren er ministers betrokken bij intriges. “Dat zal nu niet zo zijn”, gaat Hulselmans verder. “De premier (Wim Opbrouck) heeft een belangrijk aandeel in het verhaal. In 'Salamander 1' was hij nog minister van Justitie. Nu wordt hij als premier, door toedoen van bankier Minnebach, geconfronteerd met een samenzwering die het voortbestaan van zijn partij en zijn regering in gevaar brengt.” 

Vluchten kan niet meer
"Hij kan niet vluchten want hij is zelf de oorzaak van alles, zonder dat hij het direct beseft. Nieuw is een voormaligeminister van Pensioenen, gespeeld door Herbert Flack, een minister van Staat die in België betrokken was bij een schandaal en naar Afrika is gevlucht. Daar is hij nu de raadsman van Bombé.” 

Laatste erfgename
“In Kitangi is deze man de spin in het web. In België is dat Martine Carlier (Leah Thys), de laatste erfgename van Salamander, wat ze in Nederland 'oud geld' noemen: een oud geslacht, financieel goed gesitueerd, vroeger gewend om op hun wenken bediend te worden en nu moeten ze vechten voor hun voortbestaan. Het principe van Salamander is niet voor niets dat de weg naar de macht gaat via het geld. Via het geld komt de macht vanzelf.”