Na drugs- en alcoholtest kondigt ons land nieuw soort test aan voor autobestuurders

bron: HBVL
door: Redactie
Afbeelding bron: Foter
De alcoholtest kennen we allemaal. Ook de drugstest is niets nieuws. Nu zijn wetenschappers erin geslaagd om een nieuw soort test te ontwikkelen voor autobestuurders. Dat zou naar schatting zo'n 10 tot 25 procent van het aantal ongevallen in ons land kunnen vermijden.

Wetenschappers kunnen voortaan uit ons speeksel afleiden hoe moe we zijn. Slaperigheid is een grote boosdoener in het veroorzaken van ongevallen. “Een speekseltest voor vermoeidheid is een interessante piste om aan preventie te doen”, vindt ook het instituut voor verkeersveiligheid Vias. 

Wie moe achter het stuur kruipt, reageert veel trager en is minder alert. “De technologie moet eerst op punt staan, maar een test kan preventief van nut zijn”, zegt Stef Willems van het Vias. “Momenteel is er geen enkel objectief meetinstrument voor vermoeidheid. Natuurlijk moet je eerst ­bekijken hoe je die test gebruikt.”

De test is vooral bedoeld om zelf te gebruiken. Het lijkt niet evident om hieraan politiecontroles vast te hangen. “Je kan chirurgen of brandweermannen die net een lange shift hebben gedaan, ook moeilijk ver­bieden om naar huis te gaan”, zegt Willems. De experimenten zijn momenteel volop aan de gang, maar het zal nog even duren vooral ze ook effectief op de markt komen.

Voorlopig raadt het Vias aan om maximaal twee uur aan één stuk te rijden. "Trucjes zoals het raam openzetten of de radio harder zetten helpen niet”, zegt Willems. “Het beste is een powernapje van zo’n 20 minuten.”