Antwerpse agenten moeten mogelijk zelf naar de cel voor buitensporig geweld tijdens een interventie

bron: Belga
door: Redactie
Afbeelding bron: Photonews
Vandaag zijn vier agenten van de Antwerpse politie voor de rechtbank verschenen. Ze staan terecht voor buitensporig geweld dat ze gebruikt zouden hebben tijdens een interventie.

Een politieploeg werd op 2 augustus 2014 naar café Neco66 gestuurd in de Van Kerckhovenstraat. Rasim T. was er op zoek naar de mannen die hem een bloedhoofd hadden bezorgd. Niet veel later kwamen ook zijn zonen ter plaatse en één van hen had een houten tafelpoot met een grote vlinderschroef meegebracht, meldt het persbureau Belga.

Toen de politie ter plaatse kwam, was Rasim met de tafelpoot in het rond aan het zwaaien. De zonen en de cafébaas konden hem overmeesteren. De politie had intussen een tweede ploeg opgeroepen. Toen die Rasim wilde meenemen stonden zijn zonen met gebalde vuisten voor de politie. Daarop liep het uit de hand.

Een getuige filmde hoe de agenten spoten met pepperspray, de wapenstok bovenhaalde en schoppen uitdeelde om de drie in de boeien te slaan. Hij gooide zijn beelden ook op YouTube. Het filmpje werd ook op het proces getoond en de agenten mochten ook toelichting geven.

Het openbaar ministerie hield rekening met hun moeilijke werkomstandigheden en vorderde de minimumstraf van vier maanden cel en 600 euro boete. Voor drie agenten mag die straf met uitstel zijn, maar niet voor de vierde. Hij werd namelijk in 2016 al veroordeeld tot zeven maanden cel voor een vechtpartij buiten de diensturen.