Grote problemen met minderjarige vluchtelingen uit Afghanistan: “Dit loopt helemaal fout”

bron: Het Nieuwsblad
door: Redactie
Afbeelding bron: Photonews
Bob Pleysier stond jarenlang aan het hoofd van Fedasil. Tegenwoordig is hij voogd van enkele minderjarige vluchtelingen uit Afghanistan.

Pleysier maakt zich ernstige zorgen over de minderjarige vluchtelingen. Sinds 2007 werkt hij als vrijwillige voogd. “Sindsdien heb ik al tien tot vijftien jongens ­begeleid, allemaal Afghanen. Veel van hen zie ik in een doodlopend straatje terechtkomen”, zegt Pleysier in Het Nieuwsblad. 

School
“Het begint vaak met mislukking op school, en al snel komen ze in een vicieuze cirkel terecht. De problemen stapelen zich op. Ik vraag me zelfs af of zij hier ooit wel ingeburgerd zullen geraken. Ik hoop van wel, en ik zal er ook mijn best voor doen, maar het zal wel enorm veel tijd en energie vragen.”

Gigantisch groot
Het grote probleem is dat die jongeren in hun eigen land nauwelijks of geen onderwijs hebben gehad. “Velen van hen hebben in Afghanistan amper scholing gehad. Als ongeletterde herdersjongens moeten ze van de ene dag op de andere acht uur per dag op de schoolbanken gaan zitten. Die overstap is gigantisch groot.” 

Nederlands leren
“Bovendien worden ze verplicht Nederlands te leren, terwijl ze zelfs in hun eigen taal nauwelijks scholing hebben gekregen. Zelfs na twee jaar in ons land spreken ze nauwelijks Nederlands. Ik denk dat het beter zou zijn hen een combinatie van leren en werken te laten doen, in de plaats van alleen maar naar school te laten gaan.”