Premier Michel neemt zeer belangrijk besluit over Theo Francken die zwaar onder vuur ligt

bron: Belga, VRT NWS
door: Redactie
Afbeelding bron: Photonews
Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) deed heel wat stof opwaaien in de Belgische regering. De politicus ligt momenteel zwaar onder vuur door zijn samenwerking met het Soedanese regime inzake het terugsturen van Soedanezen naar hun thuisland. De politicus liet eerder weten dat hij geen ontslag wil nemen, maar de heisa gaat gewoon verder.

De broers Jean-Pierre en Luc Dardenne hebben een open brief geschreven aan premier Charles Michel om Theo Francken te ontslaan. Die brief is in De Standaard en Le Soir verschenen. De broers, twee Belgische filmmakers, verontwaardigen zich over het gedrag van de NVA-politicus.

Als Francken zijn verantwoordelijkheid niet wil nemen door ontslag te geven, moet premier Michel ingrijpen vinden de broers. "Als uw regering enig politiek verantwoordelijkheidsbesef had, dan had ze (...) Francken al gevraagd, of beter verplicht, om ontslag te nemen", klinkt het in de brief. "U durft niet tegen Francken in te gaan omdat het thema migratie electoraal te gevoelig ligt".

Volgens premier Michel moet er vooral nuance en verantwoordelijkheidszin zijn. Dat laat hij weten via een Facebookpost. "Elke uitzetting moet gepaard gaan met een onderzoek in verband met dat artikel", schrijft Charles Michel. Hij laat ook weten dat de uitzettingen van Soedanezen in ons land zijn opgeschort.