26-jarige Vanessa met dochtertje neemt verschrikkelijk besluit: "Het gaat niet meer"

bron: Sudpresse/Het Nieuwsblad
door: Redactie
Afbeelding bron: Archief
De 26-jarige Vanessa Stroomeyte uit Verviers heeft besloten om euthanasie aan te vragen. De jonge mama lijdt al haar hele leven aan een chronische ziekte en wil zo niet meer verder leven. Omdat haar maag niet meer onafhankelijk kan functioneren wil ze uit het leven stappen.

Vanessa lijdt al vanaf haar geboorte aan mucoviscidose. Haar ademhaling en spijsvertering wordt verteerd door taai slijm. De ziekte is niet te genezen, maar er bestaan wel behandelingen om de symptonen te verlichten. Die duren iedere dag vier uur.

Vorig jaar stopte haar maag met te functioneren. Sindsdien kan ze enkel via een sonde in haar dunne darm nog eten. Zonder het buisje kan ze niet meer leven. Van zodra de sonde uit haar lichaam verdwijnt, raakt Vanessa gedehydrateerd.  

"Ik weiger te leven om te lijden. Het gaat niet meer. Dit is geen leven, dit is niet menselijk. Ik word steeds zwakker, dat doet ook enorm veel pijn bij mijn naasten", vertlet ze aan Sudpresse. "Ik kan me zelfs niet meer bezighouden met mijn dochtertje, dat ik om de week zie. Heeft het wel zin om te leven als er toch nooit een oplossing komt? Ik heb dus zelf een oplossing gezocht."

De jonge vrouw heeft besloten om een videoboodschap en een brief achter te laten voor haar dochtertje. “Ik heb de moed niet om het haar in het echt uit te leggen. Ook al is ze volwassen voor haar leeftijd. Maar ik heb wel nog een laatste wens: ik hoop nog voor één keer met haar naar Disneyland Parijs te kunnen."