Beke is genadeloos hard voor Theo Francken en eist zeer zware straf voor hem

bron: Radio 1/VRT-News
door: Redactie
Afbeelding bron: Photonews
Wouter Beke is niet te spreken over Theo Francken (N-VA). De voorzitter van CD&V eist dan ook een zware straf voor de staatssecretaris voor Asiel en Migratie.

Soedanezen die vanuit België teruggestuurd werden naar hun land, werden er mishandeld. Dat is gebleken uit getuigenissen. Francken zei dat er "sowieso geen repatriëringen naar Soedan gepland stonden". Dat bleek gelogen te zijn want er stond wel degelijk een vlucht gepland die Francken later liet annuleren. Later verklaarde Francken dat hij "de communicatielijn heeft aangehouden om geen aanzuigeffect te creëren".

Beke is op Radio 1 razend op Francken. Hij vindt dit echt niet kunnen. “In het verleden hebben mensen van CD&V voor dergelijke zaken al ontslag moeten nemen”, luidt het. Beke verwijst dan naar Yves Leterme en Jo Vandeurzen die in 2008 ontslag namen omdat er twijfels waren over hun optreden in het Fortis-dossier. “Achteraf is gebleken dat ze niets fout hadden gedaan. Het is dus ook een kwestie van deontologie.”

Beke wil dat Francken zijn conclusies trekt. "Ik zeg alleen maar dat mensen hun eigen conclusies moeten trekken en dat het een kwestie van persoonlijke deontologie is.”