Vreselijk nieuws voor 11-jarige Kristina die het land moet verlaten met haar familie en moeten terugkeren naar Armenië

bron: Het Nieuwsblad
door: Redactie
Afbeelding bron: video VTM Nieuws
De 11-jarige Kristina uit Eeklo werd met maar familie opgepakt en naar een terugkeercentrum gestuurd. Daar wachten ze op hun terugkeer naar Armenië.

Het gezin moet het land verlaten. De kans dat Kristina ooit nog kan terugkeren naar haar schoolkameraadjes lijkt onbestaande. Haar vader is intussen ook ondergedoken.

"Ze wisten dit al langer"
Freddy Roosemont, directeur-generaal van de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ), reageert voor het eerst in Het Nieuwsblad. “Het gezin is sinds 2009 in België, maar alle asielprocedures en regularisatieaanvragen kregen een negatief vervolg”, zegt Roosemont. “In 2012 al maakten we het gezin duidelijk dat ze niet konden blijven, en het grondgebied moesten verlaten.”

“Ze legden herhaaldelijk dat bevel naast zich neer, met vorige week een administratieve aanhouding tot gevolg. Dat was de logische volgende stap in de procedure.”

Rechter
Maar de familie ging in beroep tegen de uitwijzing via hun advcoaat. Hij zal in januari naar de rechter stappen en die heeft dan vijf dagen de tijd om een oordeel te vellen. Tot dan blijft Kristina zeker in het terugkeercentrum, ook al zal de vakantie dan al voorbij zijn. 

De topman van VDZ acht de kans klein dat Kristina nog terug naar school kan. “Ze hebben sinds 2009 nog geen enkel positief antwoord gekregen op hun asielaanvraag.”