Regering Michel staat op zijn kop: "Hij moet meteen zijn ontslag krijgen"

bron: Het Laatste Nieuws
door: Redactie
Afbeelding bron: Photonews
Het is opnieuw crisis in de regering Michel. De reden van de crisis is het hele dossier tegen staatssecretaris Theo Francken.

Gewezen minister van Buitenlandse Zaken Karel De Gucht (Open Vld) is helemaal klaar met staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA). Dat laat hij duidelijk blijken in zijn column in Het Laatste Nieuws.

Soedanezen die vanuit België terug naar hun land werden gestuurd, zouden er gemarteld zijn bij aankomst. “Francken werd op voorhand gewezen op dit risico (...) Hij en de ganse regering zijn verantwoordelijk voor wat zich heeft afgespeeld in Khartoem”, luidt het bij De Gucht. 

Consequenties
“In een democratie die naam waardig moeten daar politieke consequenties aan verbonden worden. Francken kan niet langer staatssecretaris blijven. Hij is daar politiek, ideologisch en menselijk ongeschikt voor.”

Volgens De Gucht moet zijn partij Open VLD de gepaste maatregelen nemen. Het brengt de partij in ieder geval in een moeilijke positie. Open VLDj vroeg gisteren een ernstig onderzoek naar mogelijke folteringen, maar schaarde zich wel achter het uitwijsbeleid van Francken.