Theo Francken zwaar onder vuur: "Opgepakt, gefolterd en vreest voor zijn leven"

bron: HLN
door: Redactie
Afbeelding bron: Photonews
Staatssecretaris Theo Francken (N-VA) krijgt heel wat kritiek momenteel. Volgens hem is er niets aan de hand, maar uit getuigenissen blijkt dat helemaal anders.

Theo Francken ligt alweer stevig onder vuur door de operatie waarbij talrijke Soedanezen werden opgepakt en teruggestuurd naar hun land van herkomst. Dat blijkt uit enkele getuigenissen aan Het Laatste Nieuws. "Iedereen die in Brussel met leden van het regime sprak en vervolgens naar Soedan terugkeerde, vreest vandaag voor zijn leven", klinkt het.

Op de samenwerking van ons land met het dictatoriale regime Soedan kwam eerder al veel kritiek. Eens de Soedanezen worden teruggebracht naar hun land, wacht hen daar de hel getuigen ze. Foltertingen zijn geen uitzondering. "Ikzelf ben twee maanden lang opgesloten en gefolterd", vertelt Moebarak. "Ik werd uren aan een stuk verhoord. Dan sloegen ze mij met hun vuisten of met stokken. Ze brandden mij ook met sigaretten en ik ben zelfs geëlektrocuteerd. Ze plaatsten twee elektroden op mijn slapen en gaven mij stroomstoten. Als je dat tien minuten meemaakt, word je gek."

"Als je in België geen papieren krijgt, dan wacht in Soedan de folterkamer", klinkt het bij verschillende getuigen. Het Soedanese regime heeft in ons land heel wat mensen bedreigd. Het Laatste Nieuws meldt dat dat "wijst op een gebrek aan controle van onze overheid". Volgens advocaat Benoit Dhondt heeft ons land het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens geschonden. "Dat Soedanezen geïnterviewd worden door een regime dat een paranoïde politiestaat op hardhandige wijze bestuurt en fundamentele rechten op grote schaal schendt, houdt op zich al een groot risico in."