VTM

Herstellende Stig Broeckx wil maar één ding voor Kerstmis, maar zijn vader twijfelt: “We hebben schrik”

bron: Het Nieuwsblad
door: Redactie
Afbeelding bron: Video Sporza
Stig Broeckx (27) kwam vorig jaar zwaar ten val in de voorlaatste rit van de Baloise Belgium Tour. Twee motoren verloren de controle over het stuur en Stig Broeckx werd meegesleurd in de valpartij.


Die dag veranderde Stig zijn leven. Hij belandde in een coma. Volgens de dokters zou hij niet meer ontwaken, maar Stig zorgde voor een mirakel. 

Stig werkt nu volop aan zijn revalidatie, maar zijn vroegere leven zal hij nooit meer terugkrijgen. Fysiek traint Stig elke dag hard om te herstellen, maar mentaal is het een stuk moeilijker. “Nuances aanbrengen, de hoofdzaak van de bijzaak onderscheiden. Dat gaat nog moeilijk. Dan twijfelt hij bijvoorbeeld dagenlang over één vriendschapsverzoek op Facebook. Dat soort dingen”, licht vader Peter Broeckx toe in Het Nieuwsblad.

Herinneringen
Van vroeger herinnert Stig niet veel meer. “Langzaamaan komen die herinneringen terug. Sinds kort komen er ook flarden terug van zijn wielrenners­bestaan. Allez pa, ík, profrenner? Hoe heb ik dat in godsnaam klaargespeeld? Dat soort dingen zegt hij dan. Of evengoed komt iets uit zijn jeugd boven, een diepe herinnering waar hij plots van alles over vertelt en waar ik nog nooit iets over gehoord had. Ik heb al veel bijgeleerd over zijn kinderjaren.”

Ongeval
Over het ongeval praat Stig niet. “Dat is een blinde vlek”, zegt Broeckx. “Gelukkig maar. Ik heb hem zien afzien, gezien hoezeer hij door het oog van de naald is gekropen. Hij beseft wel dat hij geluk heeft gehad, maar de film van de crash speelt zich niet af in zijn hoofd. Gelukkig."