Verontrustend nieuws over rusthuis in Nieuwpoort: Inspectie doet deze walgelijke ontdekking

bron: HLN
door: Redactie
Afbeelding bron: Photonews
Het rapport van de Zorginspectie is niet bepaald positief over de hoofdverpleegkundige van WZC De Zathe in Nieuwpoort en enkele collega’s. Al eerder werd melding gemaakt van verschrikkelijke praktijken in het rusthuis, maar nu komt er ook iets anders aan het licht.

Eerder raakte al bekend dat er mensonterende toestanden gebeuren in het rusthuis. “De verzorging gebeurde op een onrespectvolle manier, de waardigheid van de bewoner werd niet gerespecteerd en men kan onvoldoende aantonen dat de nodige maatregelen genomen werden om de veiligheid van de bewoners, rekening houdend met hun toestand, te waarborgen”, klinkt het in het rapport.

“De jonge verpleegkundige werd wijs gemaakt dat er een nieuwe therapie werd voorgeschreven door de dokter. De therapie bestond erin om een aerosoltherapie toe te passen op het achterste van de bejaarde man en dit zogezegd om de stoelgang te bevorderen. Na aandringen en door de overredingskracht van de hiërarchische meerdere, hoofdverpleegkundige en de collega heeft deze jonge verpleegkundige deze wansmakelijke handeling uitgevoerd op de bejaarde”, staat ook geschreven. Pas tien dagen nadat de feiten bekend waren geraakt van deze wansmakelijke grap werden de vrouw en haar collega op het matje geroepen. Het gaat over een traumatische vorm van pesten. De jonge verpleegster krijgt nu psychologische begeleiding.