VTM

Freek Braeckman komt met opmerkelijke boodschap: "Ik heb gefaald op tv"

bron: Het Laatste Nieuws
door: Redactie
Afbeelding bron: Photonews
Freek Braeckman is nu nieuwsanker bij VTM. Bij VRT was hij ook nieuwsanker, maar daarna ging hij programma's maken. Op 'Café Corsari' en zijn laatste programma 'Typisch Mensen' kreeg hij echter aardig wat kritiek.

"Ik wou 'Typisch Mensen' dolgraag maken. Het menselijke gedrag is de kern van alles. Wij gaan er altijd van uit dat we rationele wezens zijn. In 'Freakonomics', mijn favoriete boek, wordt dat doorprikt op basis van statistieken. Veel mensen denken bijvoorbeeld dat je een gefundeerder oordeel velt over een thema als je beter geïnformeerd bent. Klopt niet! Wij vormen onze opinie op voorhand", vertelt Freek in Het Laatste Nieuws. 

"Als we info krijgen, halen we daar de elementen uit die in ons kraam passen, waardoor onze mening nog verstrakt. Toch is die irrationaliteit perfect voorspelbaar. Dat wou ik graag in een toegankelijk tv-programma gieten. Helaas is dat niet gelukt. We hebben leuke dingen gedaan, maar 'Typisch Mensen' stond mijlenver af van wat ik voor ogen had."

"Het was een moeilijk productieproces. Blijkbaar ben ik er niet in geslaagd om de rest van het team te overtuigen van mijn basisidee. Het is zwaar bijgevijld. Ik heb daar gefaald als tv-maker."