Christen onderneemt een mislukte zelfmoordpoging en is verminkt voor het leven. Ze vertelt hoe haar leven nu is

bron: Metro
door: Redactie
Afbeelding bron: Metro
Christen McGinnes schoot zichzelf zeven jaar geleden in het hoofd. Ze zei dat ze "niet bang was om te sterven".

Bij die zelfmoordpoging verloor de vrouw haar kaakbeen, een derde van haar tanden, haar tong, de onderste helft van haar tong en haar rechteroog. De feiten speelden zich af in 2010.

Zeven jaar later blikt Christen terug op die vreselijke gebeurtenis. "In 2009 ging mij alles voor de wind. Ik had een goed leven, ik hield van mijn werk en ik had een geweldige band met mijn oma. Vanaf dan ging echter alles mis", vertelt ze.

"Ik verloor mijn baan en mijn grootmoeder stierf. Ik was aan het daten met een hele leuke man. Ik trok bij hem in, maar toen maakte hij het uit met mij. Ik had al mijn spaargeld verloren en begon zwaar te drinken. In die tijd dacht ik dat zelfmoord de juiste keuze was."

Ze legt ook uit hoe ze zelfmoord wilde plegen. "Ik ging op het balkon staan van mijn appartement, omdat ik bang was dat de kogel door de muur zou gaan en iemand anders pijn zou doen. Voor het eerst in maanden vond ik rust. Ik was niet bang, dus ik haalde de trekker over."

Ze belandde in coma. Het eerste wat ze zich nadat ze drie weken later ontwaakte, kan herinneren is dat haar vader langs haar bed stond. "'Alles wat je nu hoeft te doen is genezen. Er wordt voor je gezorgd. Je bent hier veilig', zei hij tegen mij."

"Wat mij toen vooral opviel, was op hoeveel steun ik kon rekenen. Hoeveel mensen er voor mij waren. Al die mensen die om mij gaven, hebben er voor gezorgd dat mijn depressie verdween."

Christen is wel helemaal verminkt. Ze onderging 49 operaties. "Ik zal nooit meer de persoon worden die ik was. Maar dat is goed, ik ben nu veel dankbaarder. Ik geniet van het leven dat ik heb. Tijdens mijn herstel ontmoette ik een man en werd ik verliefd op hem. Maar ik heb geen spijt van wat ik gedaan heb."

Met vragen over zelfdoding kan je terecht op het gratis nummer 1813 van de Zelfmoordlijn of op deze site.