Baby wordt geboren met hart buiten haar lichaam. Drie weken later is er belangrijk nieuws over haar

bron: BBC/RTL Nieuws
door: Redactie
Afbeelding bron: Twitter
Drie weken geleden werd baby Vanellope geboren met een hartje buiten haar lichaam. Na drie operaties stelt ze het intussen wonderwel goed.

Vaneloppe werd drie weken geleden met een keizersnede geboren in het Glenfield ziekenhuis in Leicester. Tijdens de zwangerschap werd al duidelijk dat het hartje van de baby van Naomi Findlay and Dean Wilkins buiten het lichaam groeide.

Deze erg zeldzame aandoening, ectopia cordis, is erg moeilijk te behandelen. De overlevingskansen waren eigenlijk nihil. "De kans dat ze het zou overleven, was volgens deskundigen minder dan nul procent. Zij adviseerden ons dan ook om de zwangerschap af te breken", zegt moeder Naomi.

"Toen bleek dat er niets mis was met de chromosomen, hebben we toch besloten om de zwangerschap door te zetten", reageert vader Dean. "Niemand dacht dat ze dit zou overleven, behalve wij. Ze is een echte vechter."

Operaties
Bij de bevalling in het ziekenhuis stonden maar liefst 50 artsen en verpleegkundigen klaar. De baby werd drie weken te vroeg geboren. Al enkele uren na de geboorte volgde een eerste operatie om het hart terug in het lichaam te stoppen. Daarna volgden nog twee operaties. "Voordat de geboorte zag het er heel somber uit, maar nu gaat het een stuk beter", zegt een van de artsen. In Europa is het de eerste baby die deze aandoening overleeft.