Hartverscheurende beelden: Uitgehongerde ijsbeer redt het niet

bron: De Standaard
door: Redactie
Afbeelding bron: Screenshot

Fotograaf Paul Nicklen kwam op het Baffineiland op een hartverscheurend tafereel. Hij trof een uitgehongerde ijsbeer aan, op het randje van het overlijden. "We stonden daar te huilen, filmend terwijl de tranen over onze wangen rolden', vertelde Nicklen aan National Geographic.

Op de video is te zien hoe de uitgehongerde ijsbeer nog amper vooruit geraakt. De beer is tevergeefs op zoek naar voedsel. Hij kijkt in tonnen die vissers hebben achtergelaten, maar wanneer blijkt dat daar niks in zit, gaat hij moedeloos tegen de grond.

Nicklen kreeg wel de vraag waarom hij de beer geen hulp bood. "Ik heb er natuurlijk over nagedacht, maar het is ook niet zo dat ik altijd rondloop met een kalmeringsmiddel of tweehonderd kilo aan zeehondenvlees", luidt het. Bovendien wilde hij de doodstrijd van de beer niet langer rekken dan nodig.

"Ik wil dat mensen weten hoe het eruitziet als wetenschappers zeggen dat beren zullen uitsterven. Ze gaan omkomen door uithongering. Dit is hoe een uitgehongerde beer eruitziet." Daarmee wil Nicklen aantonen dat de opwarming van de aarde dodelijke gevolgen kan hebben.

Tags dier ijsbeer