Veertien politiezones in ons land krijgen wapen dat voor sommige mensen zelfs fataal kan zijn

bron: VTM-Nieuws
door: Redactie
Afbeelding bron: Photonews
Minister Jan Jambon (N-VA) heeft het licht gezet voor een nieuw wapen voor de politie. Het gaat wel om een proefproject dat één jaar zal duren.

In totaal mogen zo’n 14 politiezones een stroomstootwapen testen. Dat meldt VTM-Nieuws. De agenten moeten wel eerst een opleiding volgen alvorens ze het wapen mogen gebruiken.

Agenten kunnen dan met het wapen elektrische schokken toedienen. De vakbonden maken zich wel zorgen, aangezien er geen wettelijke bepaling is wanneer het wapen gebruikt kan en mag worden. Als de agenten bijvoorbeeld schieten op iemand die hartproblemen heeft, kan het voor de persoon in kwestie zelf fataal zijn.

Geen wettelijke basis
“Er ontbreekt een wettelijke basis voor het gebruik van een stroomstootwapen, bijvoorbeeld bij personen die onder invloed zijn van drugs”, zegt Vincent Houssin van politievakbond VSOA. “We vrezen dat de agent die het zou gebruiken het later voor de rechtbank kan gaan uitleggen.”

Eventuele wetswijziging
Minister Jambon maakt zich geen zorgen. “Tussen het gebruik van pepperspray en een vuurwapen zat niks”, zegt Jambon. “Een vuurwapen moet je natuurlijk met een vuurwapen bestrijden. Maar iemand die met een mes staat te zwaaien, kan je wel overmeesteren door het gebruik van een taser zonder de dader erg te verwonden. Mocht er wetswijziging nodig zijn, zullen we die zeker doorvoeren."