"Wij stapten net binnen toen de hel uitbrak": Soldaat Joyce (27) was erbij toen de bom ontplofte op 22 maart 2016 in Zaventem

bron: Dag Allemaal
door: Redactie
Afbeelding bron: Photonews
De 27-jarige Joyce koos voor een vrouw niet zijn niet voor een evident beroep: soldaat. Zij was aanwezig op de luchthaven van Zaventem op 22 maart 2016. Er ontploften toen twee bommen en er vielen twaalf doden.

"Wij stapten net binnen toen de hel uitbrak", vertelt Joyce. "Ik had enkel wat schrammetjes op mijn handen. Wonderbaarlijk. Ik stond immers op amper tien meter van van de eerste bom toen die ontplofte. En vlak daarna ging ook de tweede af."

Evacuatie
Joyce was even helemaal in shock. "Als mens heb je drie mogelijke reacties: vluchten, vechten of bevriezen. Bij mij was dat het laatste. Een collega kwam naar mij toe en zei dat we in actie moesten komen. 'Het is echt' zei hij. Dan draait er een knop om en drijf je op adrenaline. Eerst hebben we ons wapen op scherp gezet. Stel dat er een schutter rondliep... Dan is elke seconde cruciaal. Vervolgens hebben we de eerste zorgen toegediend en de hulpdiensten geholpen met de evacuatie."

Nadien volgde voor Joyce de verwerking en dat was niet evident voor haar. "Nee, dat verliep niet vlot", geeft ze toe in Dag Allemaal. "Ik was paranoïde. Telkens als er iets klonk als een knal, sprong ik op. Ik heb hulp gezocht om wat rust te kunnen vinden. Nu denk ik er nog wel aan, maar de constante spanning is weg."