Chaos op de weg is onze eigen schuld: "Denk nu eens twee keer na allemaal"

bron: Het Nieuwsblad
door: Redactie
Afbeelding bron: Photonews
Gisteren was het door de eerste sneeuw weer totale chaos op de weg. Op de E17 overleden twee mensen en raakte één iemand zwaargewond nadat een vrachtwagen tegen volle snelheid inreed op een file.

Gisteravond stond er op het drukste moment meer dan 450 kilometer file. “Dat is ons ­eeuwige probleem", reageert Willy Miermans, professor emeritus Verkeerskunde. "Een beetje silicone, een ongeval, wat sneeuw of hevige regen ... We kunnen niets hebben op onze wegen of ons verkeers­systeem explodeert volledig."

"We zijn gewoon met veel te veel op de weg. Er zijn grenzen aan de capaciteit van een verkeersnetwerk. Maar in tegenstelling tot andere landen zoals Noorwegen, waar het ook vaak regent, wordt de grens in ons land bijna elke dag overschreden. Dat zorgt structureel voor files, en het minste incident doet daar een schep bovenop.”

Gedragsverandering
Het ligt ook aan onszelf, zo beweert de professor. "Misschien was deze file wel geweldig, want het is de beste methode om mensen tot gedragsverandering aan te zetten. Ik hoop dat iedereen twee keer nadenkt voor ze morgen de wagen instappen. Moeten ze wel per se op één of andere vergadering aanwezig zijn? En is de trein of thuiswerk geen optie?”

Tags file