VTM

Programma ‘Project Axel’ ligt alweer stevig onder vuur na drastisch besluit van dakloze: “Wat als dat tegen hem gebruikt wordt?”

bron: Het Nieuwsblad
door: Redactie
Afbeelding bron: Printscreen video Vier
Wie vanavond naar het Vier-programma ‘Project Axel’ kijkt, kan even schrikken. De makers tonen immers beelden waarmee we niet dagelijks geconfronteerd worden. Dat zorgt nu al voor heel wat ophef.

Vanavond is in het programma te zien hoe een Antwerpse dakloze drugs inspuit in zijn lies. De beelden worden expliciet getoond. “We hebben getracht met dit project een zo eerlijk mogelijk beeld te schetsen van wat leeft onder de daklozen”, aldus de makers van het programma.

Het Vlaams expertisecentrum voor Alcohol en Drugs (VAD) is niet opgezet met de beelden. “Ik snap echt niet wat hier de bedoeling van is”, zegt Marijs Geirnaert van het VAD. “Door zulke zaken in detail te tonen stimuleer je diegenen die nieuwsgierig zijn naar drugs. En zij die al drugs gebruiken zet je ermee aan om nog een stapje verder te gaan.”

Dat is niet het enige waarom de beelden volgens hem niet getoond zouden mogen worden. “Daarnaast zijn we ook bezorgd om de man zelf. Wat zijn de juridische gevolgen voor hem? Wat voor de toekomst? Hij mag nu misschien wel zijn toestemming hebben gegeven om het in beeld te brengen, waar wat als hij later opnieuw werk zoekt? Wat als het later tegen hem gebruikt wordt?”