Ouders van Gilles (6) zijn razend: Hun kind geeft bloed over, spoedarts weigert hem te onderzoeken: "Hij geloofde onze zoon niet"

bron: Het Laatste Nieuws
door: Redactie
Afbeelding bron: Photonews
Een jongen ligt al enkele dagen in het ziekenhuis van Geel met een zware maag-darmontsteking. Een spoedarts van een ander ziekenhuis had hem met een foute diagnose eerder nog weer naar huis gestuurd. De ouders zijn razend.

Het is overigens niet voor het eerst dat de spoedarts een foute diagnose stelde bij de ouders van de kleine Gilles (6) uit het Kempense Lichtaart. Twee jaar geleden had de jongen een zware vorm van mond-en-klauwzeer. De spoedarts in het AZ van Herentals zei toen: "Poets zijn tanden beter en smeer een zalfje". Na die foute diagnose volgde een ziekenhuisopname.

"Stinkt"
"Gilles had toen al enkele dagen niet meer willen eten of drinken. Onze huisarts verwees ons door naar de spoedgevallen. Daar ontmoetten we dokter A. voor de eerste keer. Hij kwam binnen, keek vluchtig in de mond van Gilles. Het enige wat hij toen zei: poets zijn tanden beter, want hij stinkt uit zijn mond. Hij schreef nog een zalfje voor om in de mond te smeren." 

Genoeg geweest
De apotheek was niet wat hij hoorde. "Die zalf was volgens de apotheker voor uitwendig gebruik en zeker niet om in een mond te smeren. We wilden een tweede mening en we zijn meteen naar het ziekenhuis van Geel gereden."

Voor vader Geert Goukens is het nu wel echt genoeg geweest. "We hoeven geen schadevergoeding. Maar de maat is wel vol", zegt de vader in Het Laatste Nieuws. "Wat wij hebben meegemaakt, moet geen enkele ouder meemaken." 

"Geloofde ons niet"
Vorige week had de jongen hevige buikpijn en gaf hij bloed over. De ouders reden weer naar de spoed van het ziekenhuis in Herentals. G.A. was opnieuw de spoedarts van dienst en keek even naar Gilles. "Het was snel duidelijk dat hij niet veel geloofde van de klachten", vertelt Geert. "Hij stuurde ons terug naar huis."

Zware maag-darmontsteking
De ouders waren niet gerustgesteld en reden naar het Sint-Dimpnaziekenhuis in Geel. "Onmiddellijk werd er bloed genomen en binnen tien minuten heeft een kinderarts onze zoon onderzocht", aldus Geert. De diagnose: een zware maag-darmontsteking. Een kind dat bloed overgeeft gewoon niet onderzoeken, kan niet. Wij zijn geen onmensen. Iedereen kan een fout maken. Dat beseffen wij ook, maar in dit geval is het niet de eerste keer."