VRT schrapt deze aflevering van FC De Kampioenen wegens racisme

door: PMN
Afbeelding bron: Eén
De VRT heeft besloten dat het een aflevering van FC De Kampioenen niet meer gaat (her)uitzenden. Dat nieuws raakte maandag bekend.

Het gaat om de aflevering 'Kamer Te Huur'. De aflevering dateert van 18 jaar geleden. In de aflevering komt Dieudonné, een man uit Kameroen, in dienst bij worstenmaker Balthazar Boma. Hij zal een kamer huren bij cafébazin Pascale.

De VRT gaat deze aflevering niet meer uitzenden. "Ze past niet meer bij de tijdsgeest van vandaag. De grappen zijn ongepast", zegt VRT-woordvoerder Hans Van Goethem.

Doorheen de aflevering worden er meerdere grappen gemaakt over zijn huidskleur. "Ah, jullie eten ook met een mes", zegt Pascale op een bepaald moment. "Zijt ge nu minder bruin dan toen je in Afrika was", is ook nog een opmerking van Pascale.

Maar ook Fernand zei enkele rake dingen. "Die neger is voor geen krulleke op zijn kop te vertrouwen." Later in de aflevering werd Dieudonné beschuldigd van diefstal, die hij ontkende. "En nog liegen dat hij zwart ziet."

En er duikt ook nog een ander probleem op. Wat met de vrouwonvriendelijke grappen van Boma? "Dat is anders. Hij krijgt gewoonlijk genoeg tegengas van de andere personages," stelt Hans Van Goethem.