Verslaving van Kurt Van Eeghem loopt uit de hand: “Nu moet het wel gaan stoppen”
Verslaving van Kurt Van Eeghem loopt uit de hand: “Nu moet het wel gaan stoppen”
Foto: Photonews

Ieder diertje zijn pleziertje, zegt men weleens. En dat geldt ook voor Kurt Van Eeghem. De gewezen presentator bekent in Dag Allemaal namelijk dat hij verslaafd is aan lezen en het kopen van boeken.

De collectie boeken die Kurt Van Eeghem uitstalt in zijn woning in Hoboken is ronduit indrukwekkend. “Ik heb ze uit noodzaak al op twee rijen achter elkaar moeten zetten”, bekent Kurt. “Ik kan geen boekenwinkel voorbijlopen zonder iets te kopen. ’t Is sterker dan mezelf.”

De presentator vreest dat het een verslaving is. “Pas op, ik koop geen bibliofiele uitgaven of eerste drukken met grote waarde. Het gaat mij om de inhoud. Deze week kocht ik het nieuwste boek van historicus Lode Wils, over Vlaanderen en België, en ik heb me ook Joseph Roths ‘Radetzkymars’ aangeschaft, in een nieuwe vertaling en met prachtige tekeningen van Jan Vanriet.”

Kurt leest makkelijk drie boeken per week, maar een derde van zijn persoonlijke collectie heeft hij nog niet gelezen. “Ooit wil ik alles gelezen hebben wat ik verzameld heb, maar gezien de aanschaf nogal groot is, betwijfel ik of ’t me zal lukken. Het zal ervan afhangen hoe oud ik mag worden”, lacht hij. “Ach, boeken, het is m’n enige hebberigheid. Dat valt nog mee, hé?”

Wat zijn man Tom van al die boeken vindt? “Als ik binnenkom met nieuwe aankopen, zegt Tom altijd: ‘Zet het maar bij de rest’”, lacht Kurt. “En hij vermaant me ook weleens: ‘Kijk jongen, nu moet het wel gaan stoppen’. Ik kan ook niet blijven uitbreiden, want ik krijg van Tom geen nieuwe rekken meer. Dus moet ik soms boeken wegdoen, met veel pijn in het hart.”

Meer nieuws

Meer nieuws

.