Volgens Marc Van Ranst is een tweede golf onvermijdelijk: “Het zal de schuld zijn van ons allemaal”
Volgens Marc Van Ranst is een tweede golf onvermijdelijk: “Het zal de schuld zijn van ons allemaal”
Foto: Photonews

Het gemiddeld aantal coronabesmettingen per dag kent de hoogste stijging in een week tijd. Gisteren stuurde Marc Van Ranst nog een alarmerende tweet de wereld in, waarin hij verkondigde dat er opnieuw meer dan 130 coronagevallen per dag zijn. De viroloog is zeker dat er een tweede golf komt, “en dat zal de schuld zijn van ons allemaal”.

In Het Nieuwsblad legt Marc Van Ranst uit waar die hoge cijfers plots vandaan komen. “Dat zijn officiële cijfers van het Belgische gezondheidsinstituut Sciensano. Zij communiceren enkel het weekgemiddelde, dat nu op ongeveer 90 gevallen per dag ligt. Maar in één dag komen er wel meer dan honderd gevallen bij, tot nu zelfs 130. De cijfers stijgen dag na dag, maar slechts een klein beetje in het weekgemiddelde. Dat is natuurlijk het principe van een gemiddelde: er zit gewoon een vertraging op de stijging.”

“Maar je gaat zien: volgende week zit ook het weekgemiddelde boven de honderd. We zagen telkens kleine stijgingen, waar we wat gewoontjes over deden. Dat leidt tot een onterechte gerustheid. Akkoord, als je de globale curve bekijkt, is het nog niet superonrustwekkend. We zitten nog altijd laag, maar het is zeker een wake-upcall.”

Dat is toch een kleine kritiek op de werking van Sciensano. “Ik heb niet graag dat ze met die weekgemiddelden werken. Ik heb liever elke dag de juiste cijfers. Je wordt in slaap gewiegd door die lichte stijgingen. Je hebt het gevoel dat het virus onder controle wordt gehouden, terwijl dat niet per se het geval is”, aldus Van Ranst.

“Of we ons zorgen moeten beginnen maken? Eerlijk gezegd: ik maak mij continu zorgen. Wanneer er wat met het virus gelachen wordt, onder andere door enkele kustburgemeesters, dan zie je daar direct de gevolgen van.”

Het lijkt alsof een tweede golf nu echt onafwendbaar is. “Het is een bizar virus. En we gedragen ons er niet naar. Dus het kan bijna niet anders. Wij kunnen als virologen maar proberen om zo veel mogelijk te communiceren rond de maatregelen. Dat je afstand moet houden, en een mondmasker moet opzetten. Veel duidelijker kunnen we het niet maken. Maar toch zien we nog veel nieuwe gevallen.”

Meer nieuws

Meer nieuws

.