Marc Van Ranst ongerust over stijgend aantal nieuwe coronabesmettingen: “Dit gaat de verkeerde kant uit”
Marc Van Ranst ongerust over stijgend aantal nieuwe coronabesmettingen: “Dit gaat de verkeerde kant uit”
Foto: VTM

Viroloog Marc Van Ranst deelde vandaag op Twitter een opvallend bericht. Er blijken de laatste dagen telkens meer dan 130 nieuwe besmettingen met het coronavirus vastgesteld. Dat is meer dan het gemiddelde ons doet geloven. Dat schrijft Het Nieuwsblad.

“Het weekgemiddelde stijgt nu al vijf dagen in kleine stapjes tot 90 nieuwe Covid-19-gevallen per dag. Maar de laatste dagen komen er telkens meer dan 130 nieuwe gevallen bij. We mogen niet in slaap gewiegd worden, want dit gaat de verkeerde richting uit. Meer aandacht is broodnodig!”, schreef Van Ranst.

In een vorige fase van de epidemie werden altijd de dagcijfers meegedeeld. Dat er nu weekgemiddelden worden gecommuniceerd, is volgens Van Ranst geen positieve evolutie. Dat zou ons minder oplettend maken en zachtjes in slaap wiegen.

De plotse stijging naar meer dan 130 nieuwe coronabesmettingen per dag lijkt niet toevallig, omdat veel mensen opnieuw beginnen te reizen, of weer buitenshuis gaan werken. Bovendien werden al op meerdere plaatsen samenscholingen vastgesteld waar dat eigenlijk niet mag.

“Maar er zit een vertraging op de cijfers”, zegt Van Ranst. “We kunnen niet zeggen of de stijging komt door de versoepeling of de verstrenging van een bepaalde maatregel. En ook over welke personen besmet zijn, is onvoldoende duidelijkheid. De klassering van nieuwe patiënten gebeurt onvoldoende. En ook de contactopsporing achteraf laat te wensen over.”

Meer nieuws

Meer nieuws

.