Bo Van Spilbeeck is het beu en haalt snoeihard uit: Dit is er aan de hand
Bo Van Spilbeeck is het beu en haalt snoeihard uit: Dit is er aan de hand
Foto: Photonews

De transfobe uitspraken van schrijfster JK Rowling worden haar niet in dank afgenomen. Bij ons reageerde Bo Van Spilbeeck snoeihard via de sociale media. Dat schrijft Het Laatste Nieuws.

JK Rowling wordt beschuldigd van transfobie nadat ze op Twitter reageerde dat ‘mensen die menstrueren’ ook kortweg ‘vrouw’ genoemd mogen worden. Daarop volgde heel wat kritiek. Er zijn immers mensen die zichzelf niet als ‘vrouw’ beschouwen maar ook menstrueren, zoals bijvoorbeeld sommige transmannen.

Een verklaring van de schrijfster maakte het alleen maar erger. Zo schreef ze onder meer: “Wanneer je elke man die gelooft of voelt dat hij een vrouw is, toelaat in vrouwenwc’s of -kleedkamers, dan open je de deur voor alle mannen die naar binnen willen. Dat is de simpele waarheid.”

Ook vroeg de schrijfster zich af of jongeren niet te snel beslissen om van geslacht te veranderen om daar dan later spijt van te krijgen. “Hormoonbehandelingen zijn de nieuwe antidepressiva”, vond ze.

Voor die uitspraken kreeg JK Rowling heel wat kritiek, waaronder van de hoofdrolspelers uit de Harry Potter-films. In ons land heeft journaliste Bo Van Spilbeeck - zelf transvrouw - scherp gereageerd op de sociale media.

“Beste JK Rowling, het wordt nu wel echt gênant”, schreef Van Spilbeeck. “Kun je alsjeblieft afzien van het schrijven van ‘fictie’ over dingen die je helemaal niet begrijpt, zoals LGBT, en het houden bij fantasy-boeken over tovenaars? Bedankt.”

Meer nieuws

Meer nieuws

.