Steven Van Gucht is hoopvol: “Dan kunnen we beginnen te vaccineren, en wellicht iedereen”
Steven Van Gucht is hoopvol: “Dan kunnen we beginnen te vaccineren, en wellicht iedereen”
Foto: Photonews

Wetenschappers wereldwijd zijn momenteel op zoek naar een vaccin tegen het coronavirus. Viroloog Steven Van Gucht is hoopvol.

“Ik denk dat we in de loop van volgend voorjaar kunnen beginnen te vaccineren. Het spreekt voor zich dat we eerst de risicogroepen en zorgverleners inenten, en daarna de rest. Uiteindelijk zullen we wellicht iedereen vaccineren. Ook bij gezonde, jonge mensen kunnen de longen er onder de microscoop als appelmoes uitzien”, zegt Steven Van Gucht in HUMO.

De viroloog ziet ons volgend jaar rond deze tijd misschien zelfs dicht op elkaar rond grote schermen staan om onze Rode Duivels aan te moedigen. “De farmagiganten boeken snel vooruitgang, en meer dan één vaccin zal doeltreffend en veilig zijn. En in België kunnen wij met ons fijnmazige netwerk van huisartsen héél snel de bevolking vaccineren. Nu al wordt 20 tot 30 procent van de bevolking in enkele weken tijd ingeënt tegen de griep.”

“België oefent nu druk uit bij de Europese Commissie om de verdeling op Europees niveau te organiseren, anders zullen we een potje armworstelen tussen de lidstaten zien, en dat zou niet fraai zijn. In zo’n machtsstrijd delf je als klein land het onderspit. Stel je voor dat Duitsland zijn hele bevolking kan vaccineren en er bij ons nog senioren sterven omdat wij geen vaccins hebben: dat mag niet gebeuren.”

Meer nieuws

Meer nieuws

.