James Cooke zal deze nare ervaring nooit meer vergeten: “Ik was totaal in paniek”
James Cooke zal deze nare ervaring nooit meer vergeten: “Ik was totaal in paniek”
Foto: Photonews

James Cooke heeft in ‘De zomers van…’ op Radio 2 vakantieherinneringen opgehaald. De reizen naar het zuiden van Frankrijk als kind samen met zijn ouders en zus, staan in zijn geheugen gegrift.

"Wij, mijn zus Fleur en ik, zaten achterin. We aten platte sandwiches - van die broodjes waar, zo leek het wel, iedereen al op gezeten had - en dronken té warm water. Maar er was ook veel muziek. Mijn moeder had het geniale idee gehad om een kleine cassettespeler te kopen. Die lag op de hoedenplank. Mijn zus en ik zaten uren op onze knieën, met onze ellebogen op de hoedenplank, naar muziek te luisteren. En meezingen, natuurlijk, met Samson en Gert maar vooral met 'Als een leeuw in een kooi', telkens weer op repeat", herinnert James Cooke zich.

"Twee volle maanden verbleven we in het zuiden van Frankrijk. In een huisje, op een berg. Zalig was dat." Aan het jaarlijkse verblijf kwam een eind toen er op een keer in de buurt een grote bosbrand uitbrak. "We zagen in de verte een brand, die kwam steeds dichterbij. Iedereen sloeg op de vlucht, maar wij hielden vol. Tot er plots vliegtuigen boven ons bluspoeder uitstortten. Nu moet je weten, dat poeder is rood. Ik zie mij nog staan op die berg, totaal in paniek, roepend naar mijn moeder: 'Ik ben aan het bloeden'. Dat was dat bluspoeder dus, op mijn armen, mijn gezicht. Als kind is dat echt wel griezelig. Ik dacht écht dat ik aan het bloeden was."

Meer nieuws

Meer nieuws

.