Marc Van Ranst doet verontrustende vaststelling: “We zijn diezelfde fout weer opnieuw aan het maken”
Marc Van Ranst doet verontrustende vaststelling: “We zijn diezelfde fout weer opnieuw aan het maken”
Foto: Photonews

Een Catalaanse provincie plaatst meer dan 200.000 mensen opnieuw in lockdown nadat het aantal corona-besmettingen er opnieuw de hoogte in ging. Viroloog Marc Van Ranst vindt dat Belgen die onlangs in Catalonië waren, best in quarantaine gaan. Dat zegt hij aan de redactie van Het Nieuwsblad.

“Belgen die onlangs in die regio waren, zouden best in quarantaine gaan”, zegt viroloog Marc Van Ranst. “Dit zijn de gevolgen van het openen van de grenzen. Dit kan een situatie zijn zoals in februari en maart: hoeveel Belgen waren er toen in Noord-Italië? En hoeveel zijn er nu in Catalonië? Wij weten dat niet en dan wordt heel moeilijk om beleid te voeren.”

Van Ranst roept de regering op om snel een beslissing te nemen over wat er moet gebeuren met Belgen die terugkeren uit die Catalaanse regio. Maar de kans dat dergelijke beslissing er komt, is klein. Volgens minister van Volksgezondheid Maggie De Block is er immers geen wettelijke basis om zo'n quarantaine op te leggen.  

“We zijn dezelfde fout aan het maken als in februari”, vindt Van Ranst. “We zouden beter thuisblijven, die reizen lijken me niet levensnoodzakelijk. Nu wéten we het. We vonden het vroeg om de grenzen weer te openen, maar dat werd op Europees niveau beslist. En tegelijk is er een lijst van landen die naar hier mogen komen. Ook dat is te vroeg. Canada laat nog niemand toe, dat vinden wij momenteel de slimste houding.”

Meer nieuws

Meer nieuws

.