Zeer pijnlijk voor koning Filip: “Dat was vernietigend voor hem, hij heeft het daar heel moeilijk door gehad”

bron: De Morgen
door: Redactie
Afbeelding bron: Photonews
Koning Filip heeft deze week vriend en vijand verrast met zijn spijtbetuiging aan Congo. Het mag duidelijk zijn dat Filip erin geslaagd is de perceptie over zichzelf danig te veranderen.

Koning Filip is erin geslaagd om in zeven jaar koningschap het imago van 'klunzige kroonprins' van zich af te schudden. Hij toont zich als een moderne monarch, die zichzelf openstelt voor het volk, én die ook weet wat hij wil. Zijn criticasters zijn de mond gesnoerd. Onze vorst heeft het immers lang zeer moeilijk gehad met de vooroordelen over zijn capaciteiten als koning.

Zo heeft het oordeel van groothofmaarschalk Herman Liebaers er diep ingehakt bij onze vorst. "Hij kan het niet", zei die over Filip in de jaren 90. "Die uitspraak was vernietigend voor hem", zegt een intimus in De Morgen. "Hij heeft het daardoor echt moeilijk gehad. Hij werd er schuw en schuchter door, alle contacten met de pers verliepen stroef. Nu pas, bijna dertig jaar later, is hij ook voor het grote publiek de man geworden die ik altijd al gekend heb."