Viroloog Steven Van Gucht duidelijk over gestegen R-waarde: “Dan zitten we wél met een probleem”
Viroloog Steven Van Gucht duidelijk over gestegen R-waarde: “Dan zitten we wél met een probleem”
Foto: Photonews

De R-waarde, het getal dat aangeeft hoeveel andere mensen één besmet persoon aansteekt, is volgens viroloog Pierre Van Damme gestegen naar 0,93. Volgens viroloog Steven Van Gucht is het haast zeker dat dit getal volgende week boven de 1 uitkomt. Dat lezen we in Het Laatste Nieuws.

Ter vergelijking: In het begin van de corona-epidemie lag het reproductiecijfer op 3, wat bekent dat één besmet persoon gemiddeld drie anderen besmet en de epidemie steeds groter wordt. Door de lockdown zakte de R-waarde. In mei lag het cijfer op het laagste punt, 0,53. De 0,93 die vandaag wordt genoteerd is het hoogste sinds heel lang.

Volgens Steven Van Gucht zal die R-waarde volgende week groter zijn dan 1. "Of uiterlijk de week daarna, maar dat is geen reden tot paniek. De R-waarde wordt voornamelijk berekend op basis van het aantal ziekenhuisopnames, en die zijn bij ons heel erg laag. Nu zitten we aan een vijftiental opnames per dag.”

“Stel dat het aantal opnames de komende dagen evolueert naar 17 of 18, dan is dat nog altijd heel laag, maar het betekent wel dat je R-waarde boven de één zal uitkomen. Maar op zich is er met deze lage cijfers niet veel aan de hand. Als de R-waarde aanhoudend boven de 1 blijft, is er wél een probleem. Want dan weet je dat je écht in stijgende lijn gaat."

Meer nieuws

Meer nieuws

.