Viroloog Pierre Van Damme dringt aan om de maatregelen te blijven volgen: “Mogelijk moeten we dat nog zo lang volhouden”
Viroloog Pierre Van Damme dringt aan om de maatregelen te blijven volgen: “Mogelijk moeten we dat nog zo lang volhouden”
Foto: VTM

Na onder meer de BLM-betoging, het straatfeest op het Flageyplein en de drukbezochte stranden en terrassen vreesden zowat alle virologen voor een heropflakkering van het virus. Intussen blijven onze coronacijfers dalen, maar virologen vrezen dat we aan het spelen zijn met ons geluk. Dat schrijft Het Laatste Nieuws.

GEES-voorzitter Erika Vlieghe zegt dat we tot hiertoe al geluk hebben gehad en zeker moeten blijven opletten. Want op een bepaald moment geraakt ons geluk misschien op. "Nu heb je inderdaad een sfeertje van: 'Zie je wel, jij met al je kwade voorspellingen. Er komt toch niks van.' Maar er zijn nog altijd dagelijks een kleine honderd nieuwe gevallen, het virus is er nog steeds”, reageert Vlieghe in Het Laatste Nieuws.

“Wij, wetenschappers, scheppen er echt geen plezier in om mensen de hele tijd negatieve scenario's voor te spiegelen, maar je moet wel de realiteit onder ogen zien. Bovendien zijn er heel veel landen rond ons die al heropflakkeringen van het virus hebben meegemaakt of aan het meemaken zijn. Er is geen enkele reden waarom dat niet bij ons ook zou kunnen gebeuren."

Viroloog Pierre Van Damme beaamt dat. "Als je rondkijkt, merk je dat een aantal steden in Europa minder geluk hebben gehad, zoals Lissabon en Leicester. Ook in de Verenigde Staten zie je dat het virus heropflakkert op plaatsen waar men zich niet houdt aan de regels of waar men te snel versoepelingen heeft doorgevoerd.”

“Als we ons allemaal houden aan de afspraken, die toch niet zo moeilijk en onmogelijk zijn, gaan we de huidige versoepelingen perfect verteren. Er zijn samenscholingen geweest, feestjes, drukke dijken... Dat zijn situaties waarop het virus zit te wachten."

Alle specialisten dringen er dus op aan om de regels te blijven volgen. "Ik krijg veel vragen zoals: 'Mogen wij onze verjaardag vieren in de tuin?' En varianten daarop. Het is alsof alles weer moet kunnen", zegt Van Damme.

"Wel, ik denk dat er veel kan, maar dat we ons moeten houden aan de maatregelen - dat is tenslotte het enige dat we vragen. Mogelijk moeten we dat nog een jaar op deze manier volhouden, maar als we het nu niet goed doen, dan stevenen we misschien af op een nieuwe lockdown. En dat wil niemand."

Meer nieuws

Meer nieuws

.