Marc Van Ranst niet gelukkig met versoepeling van de regels: “Het is een gevaar”
Marc Van Ranst niet gelukkig met versoepeling van de regels: “Het is een gevaar”
Foto: Photonews

De grenzen van Europa worden opengezet voor niet-Europeanen. Virologen zijn niet gelukkig met deze versoepeling van de EU-regels. Dat schrijft Het Laatste Nieuws.

Inwoners van landen die de coronacrisis even goed of zelfs beter onder controle hebben dan de EU-landen, zijn welkom. Het gaat om in totaal veertien landen, waaronder Canada, Marokko, Tunesië en Australië. Chinezen mogen enkel komen zodra Europeanen ook welkom zijn in China, wat voorlopig nog niet het geval is.

België opent de grenzen nog niet meteen. Ten vroegste op 7 juli zullen de voorbereidingen voor de heropening afgerond zijn. Als niet-Europeanen ons land binnen zullen mogen, krijgen ze hoogstwaarschijnlijk geen bijkomende voorwaarden opgelegd, al kan onze regering dat de komende dagen nog wel beslissen.

"Het is een feit dat virologen niet opgetogen zijn over het openstellen van de Europese grenzen", zegt Van Ranst. "Het is een gevaar." De viroloog waarschuwt ook dat alles dagelijks opgevolgd moet worden. "De situatie in een land kan elke dag veranderen. Garanties zijn er niet: in een veilig land kan morgen een grote uitbraak zijn en dan zou je reizigers uit die landen de toegang tot Europa moeten ontzeggen.”

“Bovendien moet je niet kijken naar de gemiddelde situatie in een land, maar wel naar de situatie per regio. Hoe groot is het virologisch risico in de regio waar de mensen vandaan komen? Zeker in een uitgestrekt land is het belangrijk om het regio per regio te bekijken."

Meer nieuws

Meer nieuws

.