Zorgwekkend wat Marc Van Ranst opmerkt: “Dan beginnen de problemen opnieuw”
PMN
Zorgwekkend wat Marc Van Ranst opmerkt: “Dan beginnen de problemen opnieuw”
Foto: Photonews

Marc Van Ranst maakt zich zorgen. Jongeren troepen samen, bouwen feestjes en dat terwijl je je sociale contacten moet beperken.

De afgelopen weken zagen we opnieuw een stijging van het aantal besmettingen. "Het zou kunnen zijn dat jonge mensen zich hebben laten testen voor ze op reis gaan naar bepaalde landen waar ze een test voor nodig hebben”, zegt Marc Van Ranst aan Radio 2.  

“Zo komen er misschien wat meer positieven uit. Een andere mogelijkheid is dat we het effect beginnen te zien van de versoepelingen, de party’s en feestjes die er nu meer zijn. Misschien bereiken we een soort van plateau, ofwel gaat het volgende week weer naar beneden, en dat is wat ik hoop.”

Al betekent die stijging niet dat we meteen het ergste moeten vrezen.  "Het is de eerste keer dat het aantal naar omhoog gaat wanneer we op zeven dagen tellen. We spreken dus niet van een kleine stijging. Het ergste vrezen hoeft natuurlijk ook niet maar we moeten het wel in het oog houden."

Grenzen
Ook de grenzen gaan weer open en het is ook de periode van het jaar dat veel Belgen op reis gaan naar het buitenland. “Binnen Europa zijn de grenzen open en gaat men vrij verkeer hebben. Ze zijn nu ook aan het kijken wat men gaat doen met de landen buiten Europa. Een aantal landen, zoals Brazilië en misschien ook de VSA gaan niet op die veilige lijst staan."

"Het probleem gaat beginnen wanneer er een outbreak is in een bepaalde streek van een land dat anders wel een veilig land was. Wanneer je de grenzen opent, verhoog je het risico van het mengen van verschillende viruspopulaties."

Meer nieuws

Meer nieuws

.