Matthias Schoenaerts haalt fors uit naar collega’s: “Laffe, suffe honden”
Matthias Schoenaerts haalt fors uit naar collega’s: “Laffe, suffe honden”
Foto: Photonews

Matthias Schoenaerts maakt zich over heel wat zaken zorgen. Hij kijkt met grote ogen naar wat er gebeurt in de wereld. Ook racisme en het politiegeweld houden hem bezig. Van de videobeelden van George Floyd kreeg Matthias naar eigen zeggen de daver op zijn lijf.

"We ervaren zo veel druk dat we geen aandacht meer hebben voor elkaar. We zijn volledig op onszelf gericht, omdat we bijna niet anders kunnen. Zo vervreemden we steeds meer van elkaar. We voelen ons bedreigd door alles wat anders is dan wijzelf. In combinatie met een ernstig gebrek aan informatie, leidt dat tot veralgemeningen: 'Marokkanen zijn zus, zwarten zijn zo, homo's doen dit...' Om dat te doorbreken, moeten mensen echt gestimuleerd en onderwezen worden”, zegt Matthias Schoenaerts in De Morgen.

Matthias beseft dat hij zijn bekendheid kan inzetten om deel te zijn van de verandering. Op de sociale media post hij bijna dagelijks quotes, artikels en documentaires over racisme en andere maatschappelijke problemen. "De meeste reacties zijn prachtig, echt waar. Maar ik krijg ook boze berichten, die meestal getuigen van een enorme onwetendheid. Grappig eigenlijk, want ik neem niet eens politieke standpunten in op Instagram. Dat heeft ook geen zin, want dan creëer je antagonisme en polarisatie - terwijl ik juist mensen wil verenigen. De enige manier om dat te doen, is door simpelweg dingen te delen die ik waardevol vind. Ik zeg mensen niet wat ze moeten denken, ik bied hun alleen informatie die hopelijk hun perspectief wat kan verrijken. That's the least I can do."

Veel van zijn collega’s doen het niet, tot ergernis van Matthias. "Ik ga heel eerlijk zijn: ik ben enorm teleurgesteld in veel van mijn collega's, zeker in Vlaanderen. Ze hebben een platform, ze bereiken 100.000 of 200.000 volgers, maar doen daar niks mee. Ik vraag niet dat ze zich opwerpen als de nieuwe Che Guevara, maar informatie delen kun je gewoon vanuit je eigen zetel doen, in uwe peignoir. Van iemand die zich kunstenaar noemt, mag je toch verwachten dat die begaan is met de wereld? Het is echt niet zo moeilijk! Sorry dat ik zo hevig word, maar het maakt mij echt kwaad. Er zitten veel laffe, suffe honden tussen.”

Meer nieuws

Meer nieuws

.