Maggie De Block zet experten stevig op hun plaats: “Laat de mensen eens wat ademen, zeg!”
Maggie De Block zet experten stevig op hun plaats: “Laat de mensen eens wat ademen, zeg!”
Foto: Photonews

Virologen riepen de regering om op mondmaskers te verplichten in winkels. Nu dat niet gebeurd is, komt daar heel wat kritiek op. In een interview met Het Laatste Nieuws bijt minister Maggie De Block stevig van zich af.

Mondmaskers blijven voorlopig ‘sterk aangeraden’. Ze verplichten heeft volgens Maggie De Block momenteel weinig zin. "Het is toch een idee-fixe: ik doe een masker op, dus ben ik beschermd. Neen, hé! Je beschermt anderen, omdat er, als je niest of hoest, geen druppels op hen vallen. Maar jij bent niet beter beschermd. Dat is het valse gevoel van veiligheid waarvoor ik altijd al waarschuwde”, reageert ze in Het Laatste Nieuws. “Dan gaan ze met 10.000 feesten, dicht bij elkaar, maar zeggen ze: 'Het is niet erg, we hebben een mondkapje aan.'"

Alle medische experts waren het er nochtans over eens dat mondmaskers verplicht zouden moeten worden in winkels. "De motivatie was niet echt wetenschappelijk onderbouwd. Het was meer om een statement maken, zodat we aandachtig blijven voor het coronavirus. Maar je moet het mondkapje niet tot symbool van het virus maken."

In de media voerden de virologen de druk op om mondmaskers te verplichten. "Het is niet de eerste keer dat de virologen zich in de media roeren. Als je het mij vraagt, is een adviesorgaan een adviesorgaan en dan moet je je plaats kennen. Dan lever je je rapport af en wacht je de bespreking af."

“De maatregelen gelden niet voor drie weken of een maand. Een hand schudden of een kus geven als we iemand ontmoeten: dat gaan we lange tijd niet kunnen doen. Wanneer we meer besmettingen zien, zullen we meer maatregelen nemen. Maar laat de mensen eens wat ademen, zeg! Verplicht toch niet alles! Iedereen heeft het over de stress en de nood aan psychologische steun. Al die regeltjes zorgen ook voor last.”

Meer nieuws

Meer nieuws

.