Marc Van Ranst serieus teleurgesteld: “Maar ik blijf bij mijn standpunt”

door: PMN
Afbeelding bron: Photonews
Marc Van Ranst is teleurgesteld. De viroloog is het niet eens met de beslissing die de Nationale Veiligheidsraad gisteren genomen heeft.

“Ik vind nog altijd dat mondmaskers verplicht moeten worden bij het winkelen. Ik zal daarvoor blijven ijveren, zelfs al heeft de Veiligheidsraad nu beslist dat ze niet verplicht worden", legt Marc Van Ranst uit in het Het Laatste Nieuws.

"Ook de andere medische experten binnen de GEES (de expertengroep die de overheid adviseert over de exitstrategie, red.) blijven bij hun standpunt: mondmaskers zouden best verplicht worden in winkels. Maar in de GEES zitten tien adviseurs, van wie slechts vier medische wetenschappers. Die vier beslissen dus niet alleen welk advies er aan de overheid gegeven zal worden."

"Op dat moment was het al duidelijk dat de politiek geen pap lustte van het verplicht maken van mondmaskers. We zijn dan gegaan voor the next best thing. Dat was een verplichting bij een heropflakkering van de epidemie of bij een tweede golf.”

“Daarover is iedereen in de GEES het wél eens, maar de medische experten blijven nog altijd achter hun oorspronkelijke standpunt staan: mondmaskers in winkels zouden nú verplicht moeten worden."