Pijnlijk verwijt aan het adres van koning Filip: “Daar profiteert hij vandaag nog steeds van”
Pijnlijk verwijt aan het adres van koning Filip: “Daar profiteert hij vandaag nog steeds van”
Foto: Photonews

Nu de controverse rond Leopold II weer is opgewaaid, staat koning Filip in binnen- en buitenland onder druk om zijn excuses aan te bieden voor de gruweldaden van zijn voorvader.

Volgens TV Familie vraagt de buitenlandse pers zich af of koning Filip zich niet schuldig voelt voor het gedrag van zijn oudoom. “Koning Filip kan niet verantwoordelijk gesteld worden voor de daden van Leopold II”, klinkt het. “Maar misschien is het goed dat hij in naam van alle Belgen én van zijn familie zijn excuses aanbiedt aan de Congolezen. Tenslotte heeft België heel wat te danken aan Leopolds uitbuiting. Denk maar aan alle imposante bouwwerken die Leopold financierde met geld dat hij aan die slavernij verdiende.”

Ook het persoonlijke fortuin van de Saksen-Coburgs voer wel bij Leopolds praktijken in Congo. “Hij kocht er grond, huizen en kastelen mee. Eigendommen waarvan er nu nog veel tot het familiebezit behoren. Koning Filip profiteert dus nog van de misdaden van zijn voorvader.”

Daarom suggereert de Europese pers dat koning Filip het voorbeeld van Willem-Alexander moet volgen. Die bood in maart Indonesië zijn excuses aan voor de wanpraktijken van de Nederlandse kolonialen. En in mei excuseerde hij zich voor het gedrag van zijn overgrootmoeder Wilhelmina, omdat zij fouten had gemaakt tijdens WO II.

Meer nieuws

Meer nieuws

.