Frank Deboosere: "Dit extreem weer staat ons te wachten"

door: PMN
Afbeelding bron: Photonews
We staan deze week mogelijk voor de eerste hittegolf van dit jaar. Vanaf dinsdag schiet de temperatuur fors de hoogte in. Daarna volgen er dagen van 30 graden en meer.

Het moet nog juli worden en de eerste hittegolf lijkt al onze richting uit te komen. Frank Deboosere ziet het weer dan ook drastisch veranderen. "In de winter neemt de hoeveelheid regen toe en in de zomer krijgen we steeds meer te maken met lange, droge perioden. En als het regent, regent het intenser”, legt de weerman uit in De Morgen.

“Een teken dat het klimaat aan het veranderen is. Je kan nooit een punt aanduiden en zeggen: hier, dit is de klimaatopwarming. Een hittegolf of een warme dag met een hitterecord wijzen niet op klimaatverandering.” 

“Maar de hoogste maxima in dagrecords situeren zich wel bijna allemaal in de laatste twintig, dertig jaar. Op lange termijn vinden er meer extreme gebeurtenissen plaats: meer hittegolven, meer lentedagen, minder sneeuwdagen, minder vorst, minder ijs. Al die vaststellingen kan je niet langer negeren."