“Pure gruwel! Absurd dat koning Filip dit niet wil doen”
PMN
“Pure gruwel! Absurd dat koning Filip dit niet wil doen”
Foto: Photonews

Koning Filip staat in het oog van de storm. Zuhal Demir (N-VA) haalt ook nog eens stevig uit naar de vorst.

"Bij het inlezen over de gruwel van Leopold II in Congo, heb ik me vaak afgevraagd waarom we dit allemaal niet op school hebben geleerd? Waarom kennen we deze episode uit onze geschiedenis onvoldoende? En ik heb ook de gevolgen daarvan gezien", schrijft ze.

"Ik heb me verbaasd over hoe verstandige mensen ronduit ontkennen dat Leopold II het bloed van miljoenen onschuldigen aan zijn handen heeft. Louis Michel - een Europees commissaris voor humanitaire hulp nota bene - noemde Leopold II zelfs een visionaire held. Ook op het paleis is Leopold II heilig. Als parlementslid kloeg ik aan hoe het koninklijk paleis op zijn website onomwonden schreef dat Leopold II de strijd aanging met slavenhandelaars. Een grovere leugen is nauwelijks te verzinnen. Dat was in 2019. De tekst werd schoorvoetend aangepast."

Volgens Demir is het tijd dat koning Filip de wandaden van Leopold II erkent. "De koninklijke liefde voor de bloeddorstige voorvader is een belangrijke rem op het debat. Mij is het alvast heel erg duidelijk dat de koning de stop op de fles is. De halsstarrige weigering om zich uit te spreken over zijn voorouder, grenst aan het absurde."

"Het is onze plicht als politici om onze geschiedenis in de ogen te kijken. Niemand van ons heeft slaven verhandeld of gemoord. Niemand hoeft schuldgevoelens te koesteren. Maar een koninklijke erkenning van de gruwel? Dat lijkt me niet meer dan redelijk", besluit Demir.

Meer nieuws

Meer nieuws

.